Uwielbiam buraczki, więc obowiązkowo muszą znajdować się one - w grafiku moich przetworów.
Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza.
Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy.
Polecam!
6 kg buraków
11 papryk (dużych)
7 cebul
Zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę.
Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut.
Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut.
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
11 papryk (dużych)
7 cebul
Zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę.
Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę z papryką - gotować 5-10 minut.
Dodać starte buraki - gotować kolejne 20 minut.
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Słoiki odstawić do góry dnem (do wystygnięcia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!