Przepis autorski (mój).
Serniczek jest przepyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu.
Kusi swym delikatnym smakiem i lekką nutą chałwy.
Uwierzcie, że te pozornie błahe połączenie jest naprawdę rewelacyjne.
U mnie ciasto zniknęło ekspresowo i moja rodzina domaga się następnego - takiego samego.
A na koniec moja mała uwaga: od razu róbcie podwójną porcję!
(Forma o średnicy 14 x 17 cm)
Masa:
250g sera ricotty
5 łyżek cukru pudru (płaskich; wg smaku)
50g chałwy
200g śmietanki 30-36%
Dodatkowo:
80-100g herbatników (u mnie pełnoziarniste z masłem)
Opcjonalnie:
50g czekolady na polewę
chałwa do dekoracji
Ricottę zmiksować z cukrem pudrem i chałwą, a śmietanę ubić na sztywno.
Masę serkową delikatnie i stopniowo połączyć z kremówką.
Na dnie niewielkiej formy ściśle ułożyć warstwę herbatników, a następnie rozsmarować masę i ponownie umieścić ciastka.
Całość schłodzić w lodówce - przez około kilka godzin.
Po tym czasie w rondelku rozpuścić czekoladę i płynna przelać ciasto.
Wierzch można udekorować dodatkowymi kawałkami chałwy.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki - do momentu, aż polewa zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!