Tak przygotowane skrzydełka są pyszną przekąską, która idealnie smakuje w wersji solo lub z ulubionymi sałatkami.
Nadają się również jako dodatek do dania głównego.
Ja je uwielbiam na zimno, lecz bez problemu dadzą się podgrzać.
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Panierka:
1 jajko
bułka tarta
1 jajko
bułka tarta
Dodatkowo:
olej
Zalewa:
3 szklanek wody
1/2 szklanki octu
2 łyżki ketchupu
1,5 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Zalewa:
3 szklanek wody
1/2 szklanki octu
2 łyżki ketchupu
1,5 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Skrzydełka ugotować w wodzie - z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu.
Mięso obsmażyć w panierce z jajka i bułki tartej.
Następnie całość przełożyć do miski i zalać gorącą zalewą.
(Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować - z cebulą pokrojoną w talarki oraz posiekanym czosnkiem.)
Po ostudzeniu całość włożyć do lodówki.
Potrawę przygotować minimum dzień wcześniej (najlepiej dwa), ponieważ wtedy skrzydełka nabiorą wyraźnego smaku.
Mięso obsmażyć w panierce z jajka i bułki tartej.
Następnie całość przełożyć do miski i zalać gorącą zalewą.
(Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować - z cebulą pokrojoną w talarki oraz posiekanym czosnkiem.)
Po ostudzeniu całość włożyć do lodówki.
Potrawę przygotować minimum dzień wcześniej (najlepiej dwa), ponieważ wtedy skrzydełka nabiorą wyraźnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!