Takie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem.
Przerobiłam różne wersje, z przeróżnymi wędlinami, więc to od Was zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka.
(Przykład tu - klik.)
(Przykład tu - klik.)
1 płat ciasta francuskiego
300-400g mortadeli (dobrej jakości) (*)
ketchup
300-400g mortadeli (dobrej jakości) (*)
ketchup
Dodatkowo:
1 jajko
2-3 łyżki sezamu
Opcjonalnie:
1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)
1 jajko
2-3 łyżki sezamu
Opcjonalnie:
1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)
Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Plastry mortadeli przekroić na pół.
Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki mortadeli.
Plastry mortadeli przekroić na pół.
Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem i położyć (obok siebie) na nim po trzy połówki mortadeli.
Całość delikatnie zrolować i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Kwiatuszki posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 180 stopniach.
Kwiatki można podawać na talerzu w formie bukietu lub ustawić pionowo (tak jak u mnie).
Plastry ogórka nadziać (tworząc tzw. "falę") na patyki do szaszłyków. Na koniec delikatnie wbić różyczkę.
Piec około 20 minut (powinny być zarumienione) w 180 stopniach.
Kwiatki można podawać na talerzu w formie bukietu lub ustawić pionowo (tak jak u mnie).
Plastry ogórka nadziać (tworząc tzw. "falę") na patyki do szaszłyków. Na koniec delikatnie wbić różyczkę.
(*) Wędlina musi być okrągła o średniej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!