Przepis autorski (mój).
Woda kokosowa ze względu na swoje wartości odżywcze jest najlepszym i naturalnym izotonikiem.
To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.
O jej walorach zdrowotnych, jak i smakowych mogłabym napisać baaardzo dużo.
Osobiście uwielbiam ją pić prosto z butelki, ale także przyrządzać na jej bazie różne koktajle, czy potrawy.
Właśnie te placuszki to jedna z tych możliwości.
Woda kokosowa nadała im niepowtarzalnego charakteru i podkreśliła przepyszny smak kokosa.
Cukru, czy innych substancji słodzących wcale nie trzeba dodawać, bo placuszki są wystarczająco słodkie - właśnie dzięki wodzie i dodatkowi czereśni.
Polecam!
To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.
O jej walorach zdrowotnych, jak i smakowych mogłabym napisać baaardzo dużo.
Osobiście uwielbiam ją pić prosto z butelki, ale także przyrządzać na jej bazie różne koktajle, czy potrawy.
Właśnie te placuszki to jedna z tych możliwości.
Woda kokosowa nadała im niepowtarzalnego charakteru i podkreśliła przepyszny smak kokosa.
Cukru, czy innych substancji słodzących wcale nie trzeba dodawać, bo placuszki są wystarczająco słodkie - właśnie dzięki wodzie i dodatkowi czereśni.
Polecam!
(około 15 sztuk)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
2-3 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
50 ml wody kokosowej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
2 garście czereśni
masło/olej do smażenia
Żółtka zmiksować z wodą kokosową, mąką i wiórkami.
Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem.
Dodać wydrylowane czereśnie (przekrojone na pół).
Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
(Masa powinna być zwarta.)
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują.)Woda kokosowa - wodzie kokosowej jest nierówna i różni się smakiem w zależności od producenta.
Śmiało mogę Wam polecić RiRi ACQA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!