Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką to sycąca przekąska, która doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie nimi zajadać się solo, z surówką lub ze swoim ulubionym sosem. Pamiętajcie tylko o wyborze dobrej jakości parówek, których dziś w sklepach nie brakuje. Bardzo lubię puchate ciasto, ponieważ jest smaczne oraz bardzo uniwersalne. Robiłam w nim już m.in. cukinię (klik), fasolkę (klik) i kiełbaski z mozzarellą (klik). Smacznego!
Ilość: 7-8 parówek
Czas przygotowania: 20 minut
Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką - składniki:
- 6-7 parówek (dobrej jakości)
Ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
- 2-3 łyżki prażonej cebulki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki octu spirytusowego
- sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
- mąka do obtaczania
- olej do głębokiego smażenia
Parówki w puchatym cieście z prażoną cebulką - przygotowanie:
Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól oraz prażoną cebulkę. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać. Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) obtoczyć w mące i następnie dokładnie pokryć ciastem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki w cieście odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!