Przepis autorski (mój).
Lody ze sklepu?
Nie, dziękuję. Wolę własne.
Takie domowe są najlepsze, a te z czereśniami - rewelacja.
Chyba nie da się tego określić słowami, więc sami spróbujcie!
Wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli.
Chyba nie da się tego określić słowami, więc sami spróbujcie!
Wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli.
200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
180g czereśni (bez pestek)
80 g cukru pudru
1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych)
Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem).
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym.
Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać.
(Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.)
(Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.)
Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin.
Co 2 godziny (3 razy) lody przemieszać mikserem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!