Takie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska.
Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami.
Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie.
Chyba przerobiłam już większość rodzai i przyznam, że najlepiej do tego nadają się parówki.
Tym razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny.
Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami.
Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i cienkie.
Chyba przerobiłam już większość rodzai i przyznam, że najlepiej do tego nadają się parówki.
Tym razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny.
1 płat gotowego ciasta francuskiego
5-6 cienkich kiełbasek (użyłam białych; mogą być parówki)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka sezamu
1 jajko
1 łyżka sezamu
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru i pokroić na 5-6 prostokątów.
Kiełbaski ułożyć na cieście.
Każdą z nich ciasno zawinąć w osobny prostokąt, naciąć ostrym nożem - co 6-7 mm (nie do końca) i zwinąć w kółko.
Końce należy delikatnie spiąć za pomocą wykałaczki.
Kwiatuszki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Kiełbaski ułożyć na cieście.
Każdą z nich ciasno zawinąć w osobny prostokąt, naciąć ostrym nożem - co 6-7 mm (nie do końca) i zwinąć w kółko.
Końce należy delikatnie spiąć za pomocą wykałaczki.
Kwiatuszki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!