Gulasz jest bardzo uproszczony, ale to dlatego, że został podany z ryżem wymieszanym z marchewką i groszkiem.
(Inne danie z takim ryżem możecie zobaczyć tu - klik.)
Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte.
Gulasz:
500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso)
1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody)
1-2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu kolorowego
1 szczypta majeranku (solidna)
papryka słodka (w proszku)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka (użyłam bezglutenowej)
olej
Ryż:
120-130g ryżu
1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem (*)
1-2 łyżki masła
sól
1-2 łyżki masła
sól
Udziec (bez skóry) należy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
Mięso oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku.
Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Pod koniec gotowania wsypać majeranek, szczypiorek i w razie potrzeby doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem.
Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej wodzie.
Ryż dokładnie opłukać zimną wodą (aż będzie czysta) i przełożyć do garnuszka.
Ziarna zalać chłodną wodą (1 szklankę ryżu - 1,5 szklanki wody) i doprowadzić do wrzenia (bez przykrycia).
(Wody nie solę.)
Gotować (na małym ogniu) około 15-20 minut (pod przykryciem - z lekko uchyloną pokrywką.)
Odstawić na 5-10 minut, po czym przepłukać zimną wodą.
Odcedzoną marchewkę z groszkiem przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem.
Chwilkę podsmażyć, dodać ryż i wymieszać.
(Można doprawić. U mnie nie było takiej potrzeby.)
(*) Jeśli chcemy posiadać żywe i apetyczne kolory marchewki z groszkiem - najlepiej nie używać tych warzyw z puszki.
Przyprawy w dobrej jakości i w ekonomicznym opakowaniu możecie nabyć tu - klik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!