Tak przygotowana golonka, wbrew pozorom - jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę.
1 duża golonka (około 1 kg bez kości)
Farsz:
250g mięsa mielonego
250g mięsa mielonego
1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
1 łyżka
bułki tartej
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
przyprawy wg gustu
Dodatkowo:
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka musztardy
Solanka:
2-3 litry wody
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą noc.
Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie).
Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego.
2-3 litry wody
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą noc.
Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie).
Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego.
(Farsz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.)
Całość zwinąć, związać nitką i umieścić z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia.
Całość zwinąć, związać nitką i umieścić z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!