Taką sałatkę robiłam już kilka lat z rzędu, więc podczas sezonu cukiniowo-paprykowego - warto zaopatrzyć się w te warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem do obiadu.
3 kg cukinii (już obranej, bez pestek)
1/2 kg cebuli
1 kg papryki
4 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
4 łyżki soli
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
4 łyżki soli
2 łyżki soli czosnkowej
4 łyżeczki kurkumy
Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a następnie umieścić w większej miski.
4 łyżeczki kurkumy
Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a następnie umieścić w większej miski.
Składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalewę połączyć z warzywami i gorczycą.
Całość wymieszać i odstawić minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Całość wymieszać i odstawić minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać sokiem (który się wytworzył).
Duże słoiki (powyżej 500 ml) pasteryzować 20 minut, małe 10-15.
Duże słoiki (powyżej 500 ml) pasteryzować 20 minut, małe 10-15.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!