Sezonowe owoce idealnie nadają się do pieczenia różnego typu ciast.
Jest jeden problem, bo nie każdy ma ochotę na spędzanie czasu przy gorącym piekarniku.
Wszyscy myślą jak ochłodzić mieszkanie, a nie dodatkowo je ogrzać.
Dlatego to ciasto jest idealnym rozwiązaniem na nie rezygnowanie z pysznych wypieków w momencie - kiedy wysoka temperatura daje się nam we znaki.
Po za tym nie wszyscy mają sprawny piekarnik lub chcą zaoszczędzić na kosztach pieczenia w tym elektrycznym.
Przyznam, że osobiście posiadam piekarnik gazowy i tylko dzięki pewnemu doświadczeniu oraz sporym kombinacjom unikam zakalca.
Wracając do ciasta...
Jest przepyszne, delikatne i puszyste.
Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni.
Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce.
Szczerze polecam!
(Patelnia o średnicy 24 cm)
3 jajka (średnie)
120g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
200g czereśni (waga bez pestek)
olej do wysmarowania patelni
cukier puder do posypania
Jajka z cukrami zmiksować do puszystości.
(Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.)
Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie.
Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem.
Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.)
Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*).
Następnie ciasto przełożyć na drugą stronę i "podpiec" kolejne 10 minut.
(Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.)
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
(*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko sprężysty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!