Poszłam do kuchni, wymieszałam i... wyszły przepyszne ciasteczka.
Już sam zapach niemiłosiernie kusił, a smak...?
Kokosowo-orzechowa nuta mówi sama za siebie.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze.
Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty.
Zresztą sami musicie spróbować!
Polecam!
(około 15 sztuk)
60g masła/margaryny
40g masła orzechowego (użyłam masła z wiórkami kokosowymi)
100g cukru
1 jajko
50g mąki pszennej
70g płatków owsianych
30g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatkowo:
płatki owsiane do obtaczania
Oba masła (w temperaturze pokojowej) i cukier dokładnie utrzeć, a następnie połączyć z jajkiem.
Dodać mąkę, płatki owsiane, wiórki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Całość ponownie wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.)
(Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach.
Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!