Płatki jęczmienne są doskonałym źródłem wartości odżywczych dla naszego organizmu.
Zawierają sporo białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz
witamin.
Są bogate w niacynę (witamina PP), która ma duży wpływ na wygląd i stan naszej skóry, a zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom
cholesterolu we krwi.
Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i
antywirusowe.
Ciasteczka na bazie płatków jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek...
Naprawdę niesamowicie kuszą.
Zresztą
sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo
ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie.
Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi.
Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina, itp.
(około 36 sztuk)
200g masła/margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko (duże)
1 szklanka (*) mąki pszennej
2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
3 łyżki truskawek liofilizowanych
2-3 łyżki mikro kropli truskawkowej (czekolada o smaku truskawkowym)
W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.
Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.)
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).
(*) Pojemność szklanki = 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!