Amarantuski z kokosem to pyszne i delikatnie chrupiące ciasteczka.
Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze.
Możecie do nich dodać swoje ulubione bakalie, czy dosłodzić według własnego smaku.
Jeśli nie mieliście do czynienia z amarantusem ekspandowanym (tzw. poppingiem) - to koniecznie go spróbujcie.
Jest świetny do ciasteczek, jako posypka do deserów i podjadania na surowo, bo nie wymaga obróbki termicznej.
Syrop z agawy ma również wiele zalet, ale w skrócie napiszę, że to doskonała substancja słodząca o niskim indeksie glikemicznym (15 IG).
Z powodzeniem mogą go spożywać diabetycy i osoby na diecie niskokalorycznej.
To kto się skusi na zdrowe ciasteczko?
Amarantuski z kokosem - składniki:
(około 15 sztuk)
2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu; użyłam z miodem)
2 łyżki syropu z agawy (ew. miodu)
1 jajko (ew. banan)
Dodatkowo:
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Amarantuski z kokosem - przygotowanie:
Jajko dokładnie roztrzepać lub rozmieszać za pomocą miksera.
(Używając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".)
Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy.
Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią).
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Amarantuski powinny być delikatnie zarumienione.)
Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!