wtorek, czerwca 07, 2016

Sernik marmurkowy z czekoladą



Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach...
To tylko niektóre określenia tego rewelacyjnie czekoladowego serniczka, bo oprócz doskonałych walorów smakowych charakteryzuje się on niecodziennym wyglądem i łatwością w wykonaniu.
Koniecznie go zróbcie i przekonajcie się, że zasługuje na miano jednego z najlepszych ciast serowych!

(Forma o wymiarach około 15 x 27 cm)
Masa serowa:
100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*)
50g masła/margaryny
100g cukru
 2 łyżki cukru waniliowego
1 szczypta soli
500g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
700 ml śmietany 12-18%
2 jajka (duże lub 3 małe)
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego 
 1,5 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
herbatniki do wyłożenia spodu
kakao do posypania wierzchu 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
(Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości.
Dodać (stopniowo) ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy.
Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
Jedną z nich połączyć z roztopioną czekoladą.
Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem, na zmianę) masę jasną i ciemną.
 Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (**) (najlepiej z parą wodną) około 80-90 minut w 180 stopniach.
 (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. 
Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)
 Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószyć kakao.
 (*) Jeśli użyjecie czekolady mlecznej - kolor sernika niekoniecznie będzie intensywny, więc w tym przypadku warto dodać (do masy już z czekoladą) 1 łyżkę ciemnego kakao.
(**) W przypadku, gdy wierzch za bardzo się rumieni - należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

4 komentarze:

  1. Nigdy jakoś nie przepadałam za sernikami, ale ten wygląda tak smakowicie, że muszę go skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, zrobie na Swięta.🌹dziękuje za przepis.💖

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger