Lubię te "puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb.
Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski.
Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!
1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia)
sól, pieprz cytrynowy
mąka pszenna
olej
Ciasto:
1 jajko
4-5 łyżek mąki
woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto)
sól, kminek lub pieprz cytrynowy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące.
(Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.)
Przygotować ciasto.
Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta.
Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać.
Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron - na złoty kolor.
sól, pieprz cytrynowy
mąka pszenna
olej
Ciasto:
1 jajko
4-5 łyżek mąki
woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto)
sól, kminek lub pieprz cytrynowy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące.
(Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.)
Przygotować ciasto.
Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta.
Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać.
Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron - na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!