środa, czerwca 15, 2016

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce






Mięso jest miękkie i soczyste, a chrupiąca skorupka nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru.
Uwielbiam tą aromatyczną i chrupiącą panierkę.
Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Polecam!

do 1 kg polędwicy wieprzowej (najlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki)
3 łyżki musztardy (solidne)
sól, pieprz
Skorupka:
2 suche bułki
1 cebula
2 łyżki parmezanu (startego)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
ulubione zioła (do smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki masła
2 łyżki oleju

Polędwicę/polędwiczki  umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Mięso obsmażyć (z każdej strony)  na oleju i 1 łyżce masła, a następnie przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać resztę masła i zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką.
Panierkę doprawić do smaku.
Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.)
Piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależny jest od wielkości/grubości mięsa.)
 Po upieczeniu - odczekać około 10 minut i dopiero wtedy można kroić.

8 komentarzy:

  1. Tylko 30 min ? Nie jest surowa? Ja zawsze piekę około 1,5 godz w foli aluminiowej w 250 stopniach. Jest socxysta i krucha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest surowa. Tej nie można piec w folii ze względu na chrupiącą panierkę. Tak jak napisałam - czas zależy od piekarnika i mięsa.

      Usuń
    2. Domyśliłem się. Przez to ta na zdjęciach jest surowa w środku... różowa. Dłużej pieczona skonczylaby ze spaloną panierką. Nie lubię posmaku surowizny ale prwnie znajdą się jej amatorzy

      Usuń
    3. Tak się składa,że też nie lubię surowego mięsa ;) Zapewniam, że mięso wyszło całkowicie upieczone.

      Usuń
    4. Upieczone przy panierce - białe. Środek surowy - różowy. Ale to moje zdanie. Panierka fajna - jesli moge doradzic zrobilbym porcjowane w piekarniku

      Usuń
    5. Biały to tłuszczyk. Cały kawałek był równomiernie upieczony. Może na zdjęciu inaczej wygląda... Zapewniam, że przepis był sprawdzony niejednokrotnie i nie tylko przeze mnie.

      Usuń
    6. Podejrzewam ze jest mowa o polędwiczkach a nie o schabie ! Jezeli polędwiczki były obsmażone wcześniej, zapewniam ze 30 minut w piekarniku w zupełności wystarczy !!!!! Pozdrawiam

      Usuń
    7. Tak, jest to obsmażana polędwica i nie była pieczona dłużej niż 30 minut.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger