Swego czasu domowe lody robiłam - prawie codziennie.
Przyznam, że nie można ich porównać - do tych ze sklepu.
Tym razem przedstawiam brzoskwiniowe...
Są pyszne!
Co prawda, nie bardzo jestem za spożywaniem jajek na surowo, ale tu akurat o tym zapomniałam...
Ten prosty deser można udekorować według własnych upodobań, dzięki czemu może stać się wyjątkową słodkością nie tylko na co dzień.
Moje lody dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna.
Życzę Wam spełnienia marzeń, dużo pozytywnej energii oraz dodatkowych inspiracji na przepyszne smakołyki.
Wszystkiego najlepszego!
Ten prosty deser można udekorować według własnych upodobań, dzięki czemu może stać się wyjątkową słodkością nie tylko na co dzień.
Moje lody dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna.
Życzę Wam spełnienia marzeń, dużo pozytywnej energii oraz dodatkowych inspiracji na przepyszne smakołyki.
Wszystkiego najlepszego!
3 brzoskwinie (duże)
330 ml słodkiej śmietanki 30-36%
4 jajka
3 duże łyżki cukru
1 łyżka spirytusu (lub dowolnego alkoholu)
Dodatkowo:
1 łyżka masła
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (można razem ze skórką, ale ja obrałam) i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
(Należy cały czas mieszać i podgrzewać do momentu, aż zmiękną, a sok odrobinę odparuje.)
Owoce zmiksować blenderem (na mus) i ostudzić.
330 ml słodkiej śmietanki 30-36%
4 jajka
3 duże łyżki cukru
1 łyżka spirytusu (lub dowolnego alkoholu)
Dodatkowo:
1 łyżka masła
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (można razem ze skórką, ale ja obrałam) i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
(Należy cały czas mieszać i podgrzewać do momentu, aż zmiękną, a sok odrobinę odparuje.)
Owoce zmiksować blenderem (na mus) i ostudzić.
Jajka sparzyć!
Białka z łyżką cukru ubić na sztywną pianę, a żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasny puch.
W trzecim pojemniku ubić śmietankę.
Do utartych żółtek dodawać po łyżce musu z brzoskwiń - uprzednio zmieszanego ze spirytusem i po łyżce śmietany.
Na końcu wszystko delikatnie wmieszać z pianą białkową.
Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin.
(Opcjonalnie po pierwszej półgodzinie i potem kilka razy masę należy przemieszać. Dzięki temu lody będą bardziej gładkie i puszyste.)
Spożyć w ciągu 2-3 dni.
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Białka z łyżką cukru ubić na sztywną pianę, a żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasny puch.
W trzecim pojemniku ubić śmietankę.
Do utartych żółtek dodawać po łyżce musu z brzoskwiń - uprzednio zmieszanego ze spirytusem i po łyżce śmietany.
Na końcu wszystko delikatnie wmieszać z pianą białkową.
Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin.
(Opcjonalnie po pierwszej półgodzinie i potem kilka razy masę należy przemieszać. Dzięki temu lody będą bardziej gładkie i puszyste.)
Spożyć w ciągu 2-3 dni.
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!