Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie.
Jest przepyszne i nie wymaga wielkich umiejętności.
Moja rodzina ja uwielbia!
Polecam!
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
5-6 paczek herbatników (na 3 warstwy)
Masa:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 30%
150g cukru (można mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkiego)
1 cukier waniliowy
6 żółtek (ja zawsze dodaję 3)
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
Wierzch:
250g serka mascarpone
25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego)
Ponadto (opcjonalnie):
starta czekolada do posypania
pokruszone herbatniki
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 30%
150g cukru (można mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkiego)
1 cukier waniliowy
6 żółtek (ja zawsze dodaję 3)
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
Wierzch:
250g serka mascarpone
25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego)
Ponadto (opcjonalnie):
starta czekolada do posypania
pokruszone herbatniki
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać śmietankę i żółtka z obiema mąkami.
Całość energicznie mieszając należy zagotować.
(Powinien powstać gęsty budyń.)
Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki.
Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać śmietankę i żółtka z obiema mąkami.
Całość energicznie mieszając należy zagotować.
(Powinien powstać gęsty budyń.)
Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki.
Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
Powinno być pyszne.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest. Polecam.
Usuń"Przepis pochodzi z moich starych zapisków".To ciekawe, bo powstał w mojej głowie.
OdpowiedzUsuńW Twojej głowie? Mam go od ponad 10 lat albo i dłużej ;)
Usuń