Przepis autorski (mój).
W skrócie prosto i smacznie.
Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna!
Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą.
Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą.
Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy.
Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki.
1,5 kg karkówki wieprzowej
sól (opcjonalnie)
Marynata:
3-4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sól (opcjonalnie)
Marynata:
3-4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla (sól, czosnek, papryka słodka,
kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w
płatkach i ziarenkach)
Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić.
Składniki na marynatę połączyć.
Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Składniki na marynatę połączyć.
Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 2 godzin (nie co mniej) w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!