Ciasto nosi nazwę "kubeczkowego", gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie.
We Francji znane jest tak samo - jak w Polsce - szarlotka.
Jest delikatne i puszyste - naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu.
Możecie upiec je o każdej porze roku użyć dowolnych owoców.
(Tortownica o średnicy 22 cm)
150-200g czereśni
1 kubeczek jogurtu (mniej więcej 170g)
3 kubeczki mąki
2-2,5 kubeczka cukru (w zależności od preferencji)
1 kubeczek oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
Ponadto:
cukier puder do posypania
150-200g czereśni
1 kubeczek jogurtu (mniej więcej 170g)
3 kubeczki mąki
2-2,5 kubeczka cukru (w zależności od preferencji)
1 kubeczek oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
Ponadto:
cukier puder do posypania
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników.
Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami).
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami).
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!