Przepis autorski (mój).
Odkąd pierwszy raz zetknęłam się z mąką ryżową - bardzooo polubiłam jej smak i właściwości.
Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.
Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków.
Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta.
Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się z kawą, herbatą, czy wielkim kubkiem mleka.
Melona możecie zastąpić, np. truskawkami, porzeczkami, wiśniami - tym na co akurat macie ochotę...
(Forma o średnicy 20 cm)
160g mąki ryżowej
1 łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku bezglutenowego)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek ksylitolu (płaskich)
190g jogurtu naturalnego
60 ml oleju
20 ml mleka
1 jajko (duże)
Dodatkowo:
400g melona (waga po obraniu) (*)
Opcjonalnie:
wiórki czekoladowe, cukier puder do posypania wierzchu
Jogurt, mleko, jajko i olej dokładnie wymieszać.
W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, budyń i ksylitol.
Wszystkie składniki zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ułożyć melona - uprzednio pokrojonego w kostkę.
Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Ciasto powinno być zarumienione.)
Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem.
(*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!