Przepis autorski (mój).
Otręby zawierają dużo błonnika, są źródłem witamin i minerałów oraz przyspieszają przemianę materii, jak zarówno wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego.
Warto zadbać, aby pojawiły się w naszej diecie.
Ciasteczka te doskonale zaspokajają ochotę na "coś" słodkiego, są niezwykle syte i bardzo smaczne.
Ciasteczka te doskonale zaspokajają ochotę na "coś" słodkiego, są niezwykle syte i bardzo smaczne.
Swój smak zawdzięczają suszonym owocom oraz gorzkiej czekoladzie.
Właśnie te dodatki nadają im wyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu.
Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący.
(Przypominają mi małe bułeczki.)
Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku.
(do 15 sztuk)
40g masła/margaryny
5 łyżek cukru brzozowego (płaskich)
1 jajko (duże)
70g mąki pszennej
60g otrębów (użyłam pszennych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
40g suszonych owoców (użyłam moreli, rodzynek i żurawiny)
Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
Mąka i otręby do nabycia tu:
http://www.mlynystoislaw.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!