Przepis autorski (mój).
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i łatwo przyswajalna przez nasz organizm.
Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz mikroelementy - takie jak: fosfor, wapń, magnez żelazo.
Zawartość witaminy E pozytywnie wpływa na poziom koncentracji i cholesterolu we krwi.
Dodatkowo obfituje w antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników.
Szkoda, że rzadko gości u niektórych w diecie...
Może te ciasteczka to dobry pomysł na jej "przemycenie" do naszego jadłospisu?
Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego".
Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne dla naszego organizmu.
Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.
Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie.
Zresztą sami spróbujcie!
(13-14 sztuk)
100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia
80g płatków owsianych
100 ml mleka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
Dodatkowo:
2-3 łyżki truskawek liofilizowanych
Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Do ostudzonej kaszy dodać 1/2 płatków owsianych, mleko, olej, sok z cytryny, miód i cukier.
Całość zblendować na gładką masę, a następnie połączyć z resztą płatków i pokruszonymi truskawkami.
Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać porcje masy.
Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.)
Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego".
Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne dla naszego organizmu.
Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.
Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie.
Zresztą sami spróbujcie!
(13-14 sztuk)
100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia
80g płatków owsianych
100 ml mleka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
Dodatkowo:
2-3 łyżki truskawek liofilizowanych
Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Do ostudzonej kaszy dodać 1/2 płatków owsianych, mleko, olej, sok z cytryny, miód i cukier.
Całość zblendować na gładką masę, a następnie połączyć z resztą płatków i pokruszonymi truskawkami.
Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać porcje masy.
Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.)
Składniki do ciasteczek znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu (klik).
Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę.
Truskawki liofilizowane są rewelacyjne i oprócz walorów odżywczych, w pozytywny sposób wpływają na smak różnych pyszności.
Kasza jaglana posiada rewelacyjne dodatki i sprawdzi się jako idealna baza do różnych deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!