Serek z zsiadłego mleka sklepowego? Czy to może się udać? Oczywiście, że tak, więc przedstawiam Wam mój kolejny pomysł na pyszny, domowy serek, który smakuje przepysznie i posiada idealnie zwartą konsystencję. Sami spróbujcie i przekonajcie się jakie to proste!
(170g gotowego sera)
1,2 litra zsiadłego mleka
Zsiadłe mleko przelać do garnka i podgrzewać do momentu, aż powstaną skrzepy.
(Najlepiej podgrzewać na małym palniku, na minimalnym ogniu i co jakiś czas przemieszać.
Nie wolno dopuścić do wrzenia, ponieważ serek będzie twardy i zbyt kruchy.)
Garnek zdjąć z palnika, przykryć, a zawartość ostudzić do temperatury pokojowej.
Wystudzone i rozwarstwione mleko przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką.
(Najlepiej podgrzewać na małym palniku, na minimalnym ogniu i co jakiś czas przemieszać.
Nie wolno dopuścić do wrzenia, ponieważ serek będzie twardy i zbyt kruchy.)
Garnek zdjąć z palnika, przykryć, a zawartość ostudzić do temperatury pokojowej.
Wystudzone i rozwarstwione mleko przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką.
Całość pozostawić do ocieknięcia, uformować serek i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!