Przepis autorski (mój).
Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne!
Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro.
(Około 18 sztuk)
1 kalafior
około 6 plastrów żółtego sera
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz naturalny
olej
Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie.
Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem.
Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek).
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro.
(Około 18 sztuk)
1 kalafior
około 6 plastrów żółtego sera
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz naturalny
olej
Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie.
Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem.
Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek).
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!