Galaretka jest bardzo smaczna i robiłam ją już mnóstwo razy.
Doskonale sprawdzi jako przekąska na co dzień, jak i przy różnych imprezach okolicznościowych.
40 dag żołądków drobiowych
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 puszki zielonego groszku
1 kostka bulionu warzywnego
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3-4 łyżki żelatyny
sól, pieprz
Żołądki opłukać i przełożyć do garnka - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć.
Gotować około 1 godziny (do miękkości) w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Ostudzić i pokroić w paseczki.
W międzyczasie ugotować w całość marchew oraz pietruszkę (w osolonej wodzie) i osobno jajka na twardo.
Warzywa i jajka pokroić w plasterki.
Żelatynę rozpuścić w wywarze (około 1 litrze).
Doprawić do smaku.
W formie ułożyć jajka, marchew, pietruszkę, groszek oraz żołądki.
Całość zalać galaretką.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki (aby galaretka całkowicie stężała).
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 puszki zielonego groszku
1 kostka bulionu warzywnego
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3-4 łyżki żelatyny
sól, pieprz
Żołądki opłukać i przełożyć do garnka - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć.
Gotować około 1 godziny (do miękkości) w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Ostudzić i pokroić w paseczki.
W międzyczasie ugotować w całość marchew oraz pietruszkę (w osolonej wodzie) i osobno jajka na twardo.
Warzywa i jajka pokroić w plasterki.
Żelatynę rozpuścić w wywarze (około 1 litrze).
Doprawić do smaku.
W formie ułożyć jajka, marchew, pietruszkę, groszek oraz żołądki.
Całość zalać galaretką.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki (aby galaretka całkowicie stężała).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!