Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne.
Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli.
Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy).
(Tortownica o średnicy około 22 cm)
Masa:
600g serka waniliowego
200 ml śmietany 30-36%
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej)
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Spód:
150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej)
40g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
Galaretka:
250 ml coli
2 łyżeczki żelatyny
(Tortownica o średnicy około 22 cm)
Masa:
600g serka waniliowego
200 ml śmietany 30-36%
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej)
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Spód:
150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej)
40g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
Galaretka:
250 ml coli
2 łyżeczki żelatyny
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę.
Śmietankę ubić na sztywno.
Serek wymieszać z cukrem, kakao, rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) (*) czekoladą i delikatnie połączyć ze sztywną kremówką.
Do masy dodać ostudzoną żelatynę i po uzyskaniu jednolitej konsystencji - przelać na ciasteczkowy spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę.
Śmietankę ubić na sztywno.
Serek wymieszać z cukrem, kakao, rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) (*) czekoladą i delikatnie połączyć ze sztywną kremówką.
Do masy dodać ostudzoną żelatynę i po uzyskaniu jednolitej konsystencji - przelać na ciasteczkowy spód.
Całość schłodzić w lodówce - przez około 4 godziny.
Przygotować galaretkę.
W podgrzanej coli rozpuścić żelatynę.
Przygotować galaretkę.
W podgrzanej coli rozpuścić żelatynę.
Miksturę ostudzić i odstawić do lodówki, aby lekko stężała.
Po tym czasie galaretkę przełożyć na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie galaretkę przełożyć na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Sernik można chłodzić w zamrażarce - mrożony sernik czekoladowy.
(Wtedy należy go wyjąć - około 20 minut przed podaniem i kroić ciepłym nożem.)
(*) Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!