Chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą z mąki graham to prawdziwy hit! Nie skłamię jak napiszę, że są to jedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem. Ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje. Ciastka robi się niezwykle szybko, a najlepsze jest to, że cudownie chrupią na zewnątrz i lekko się ciągną w środku. U mnie zazwyczaj znikają bardzo szybko w ciągu jednego dnia. Cała moja rodzina za nimi przepada! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ilość: około 17 sztuk
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ciasteczka z czekoladą z mąki graham - składniki:
- 170g mąki pszennej graham
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g masła
- 120g cukru (użyłam brzozowego)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 80g czekolady gorzkiej (może być dowolna)
Ciasteczka z czekoladą z mąki graham - przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski i dokładnie połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając wbić jajko i następnie wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec w rozgrzanym piekarniku około 12 minut w 180 stopniach. Ciastka z blachą odstawić do wystygnięcia.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 12 minut w 180 stopniach. Ciastka z blachą odstawić do wystygnięcia.
(Początkowo będą miękkie, ale stwardnieją i staną się kruche.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!