Chyba nie muszę opisywać babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna.
Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie.
A tu propozycja na babkę w warstwą mięsa mielonego (klik).
1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 duże cebule
150g wędzonego boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
olej
2-3 jajka
2 duże cebule
150g wędzonego boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
olej
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki.
Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem.
Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem.
Całość przełożyć do masy ziemniaczanej.
Dodać jajka i posiekany czosnek.
Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju.
Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
Czy starte ziemniaki odsączyć z wody?
OdpowiedzUsuńZależy czy posiadają w sobie dużo wody... Ziemniaki nie powinny być zbyt suche, ale nie powinny też pływać w wodzie.
Usuń