Przepis autorski (mój).
Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków.
Idealnie sprawdzą się także na różnych imprezach, w tym - w plenerze.
(około 14 sztuk)
płat ciasta francuskiego (ok 300g)
Farsz: (klik)
220g ricotty
100g wędzonego łososia
1/2 czerwonej cebuli (średniej)
1/2 pęczku szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szczypta suszonej mięty (solidna)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
papryka słodka do posypania
Przygotować farsz.
Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać.
Wszystkie składniki połączyć.
Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem.
Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem).
Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!