Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią.
Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz.
Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce.
Poniżej podałam jeden z przykładów.
Polecam!
Pizza z kiełbasą - składniki:
(Pizza o średnicy około 25 cm)
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam typu 00)
200 ml ciepłego mleka/wody
20g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos:
200-300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
bazylia, oregano
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatki:
żółty ser
pieczarki
kiełbasa
pomidor
Pizza z kiełbasą - przygotowanie:
Zaczyn.
Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto.
Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól.
Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Sos.
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia.
Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Całość.
Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem.
Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora.
Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.
(Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.)
Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem. |
Pysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńCzy ta porcja ciasta będzie wystarczająca na tą dużą blachę do takiej zwykłej kuchenki gazowej?
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o blachę dołączoną do piekarnika? Bo jeśli tak, to nie.
UsuńJaka to mąka 00 ??😀
OdpowiedzUsuńTo taki typ mąki pszennej specjalnie przeznaczony do pieczenia pizzy. Posiada wysoki stopień zmielenia i jest bardzo leciutka. Dzięki niej ciasto na pizzę jest miękkie i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.
Usuńna zwykła blachę yaka do placków Jan
OdpowiedzUsuńNa więcej niż połowę, ale na całą raczej nie. Zresztą są kuchenki o różnej szerokości... Ja przeważnie robię grubsze ciasto :)
Usuń