Przepis z książki Magdaleny Makarowskiej: "Koktajle. Klinika soku".
Mleko ryżowe zawiera sporo węglowodanów, a mało wapnia, białka oraz tłuszczu.
Jest naturalnie pozbawione cholesterolu.
Doskonale sprawdzi się również jako samodzielny napój, który jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Warto je przyrządzić samemu, ponieważ oprócz walorów smakowych - jego koszt wytworzenia jest znikomy - w porównaniu z ceną sklepową.
200g ryżu jaśminowego/brązowego (ugotowanego)
500 ml wody mineralnej
1 łyżeczka jasnego miodu/syropu z agawy
laska wanilii z ziarenkami
Ryż (ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony) zalać wodą.
Dodać miód i ziarenka z laski wanilii.
Całość dokładnie zmiksować - za pomocą blendera.
Mleko przecedzić (na gazie) i przelać do szklanych słoiczków/butelek.
Pojemniki szczelnie zamknąć (pokrywką/nakrętką).
Napój można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Przed użyciem wstrząsnąć.
Muszę takie mleko przygotować 😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuń