Szybkie, smaczne i niezbyt skomplikowane danie, które idealnie sprawdzi się jako (nie) zwykły obiad.
Możecie użyć Waszego ulubionego makaronu.
A jeśli o rodzaj boczku do dodaję go różnie - raz wędzony, innym razem surowy.
Co prawda ma to wpływ na smak, ale w obu wersjach potrawa jest niezwykle smakowita.
Możecie użyć Waszego ulubionego makaronu.
A jeśli o rodzaj boczku do dodaję go różnie - raz wędzony, innym razem surowy.
Co prawda ma to wpływ na smak, ale w obu wersjach potrawa jest niezwykle smakowita.
100g makaron do dań chińskich (nie z zupek)
100g boczku surowego/wędzonego (wg gustu)
6 pieczarek (średnich)
1 cebula (mała)
1/3 białej części pora (małego; ok 7 cm)
2 ząbki czosnku
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 szklanki śmietanki 12%
1 jajko
sól, pieprz
sól, pieprz
Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki.
Mięso podsmażyć i po wytopieniu się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora.
(W razie potrzeby dolać oleju i lekko posolić - jeśli boczek był surowy.)
Dodać drobno posiekany czosnek i ugotowany (w osolonej wodzie) makaron.
Całość zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietanką.
Następnie wymieszać i podsmażyć przez dodatkowe 2-3 minuty.
Mięso podsmażyć i po wytopieniu się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora.
(W razie potrzeby dolać oleju i lekko posolić - jeśli boczek był surowy.)
Dodać drobno posiekany czosnek i ugotowany (w osolonej wodzie) makaron.
Całość zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietanką.
Następnie wymieszać i podsmażyć przez dodatkowe 2-3 minuty.
Danie doprawić do smaku i posypać tymiankiem, natką pietruszki oraz prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!