Zainspirowałam się przepisem z blogu: Zrób to smacznie.
Przyznam, że nie znałam tego ciasta z dzieciństwa - tak samo jak kiedyś ciasteczek z płatków owsianych (klik).
Moja mama serwowała nam inne pyszności, a babcia zachwycała drożdżówką i makowcem.
Ale to nic - sama nadrabiam przepisami - tymi nowymi i takimi zapomnianymi.
Wracając do ciasta...
Jest rewelacyjne i pomimo prostoty - smakuje obłędnie.
W sumie ta łatwość w przygotowaniu jest jego dodatkowym plusem.
Sami spróbujcie, bo szczerze polecam!
(Tortownica o średnicy 22 cm)
Biszkopt:
125g margaryny
5 jajek (małych)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Masa:
250g margaryny
8 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
Przygotować biszkopt.
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i margaryną.
Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
(Do tzw. "suchego patyczka".)
Przygotować masę z płatków owsianych.
Margarynę, mleko, cukry oraz kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukrów.
Zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
Zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
Ciepłą masę wyłożyć (równomiernie) na letni biszkopt.
Ciasto odstawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!