Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią.
Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna.
Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe.
Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*).
1/2 główki czerwonej kapusty
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego)
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina cukru
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego)
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina cukru
sól, pieprz
Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym.
Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę).
Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru).
Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru).
Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
(*) Jeśli
chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta
modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać
wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około
2-3 minuty.
Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty.
Odcedzić i ostudzić.
Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!