Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami doskonale sprawdzi się jako przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja ją jem nawet na obiad. Rolada ładnie wygląda na stole i jest naprawdę przepyszna. Nadzienie można modyfikować, ale wersję z kurczakiem oraz pieczarkami robiłam już naprawdę mnóstwo razy i ją bardzo lubię. Wbrew pozorom samo przygotowanie rolady jest banalnie proste, a efekt po prostu zachwyca. Spróbujcie!
Forma: 24 x 28 cm
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 + 40 cm
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - składniki:
Ciasto serowe:
- 200g żółtego sera
- 2 jajka
- 1/4 szklanki majonezu (1 szklanka = 250 ml)
Nadzienie:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 350g)
- 300g pieczarek
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
- szczypiorek, pomidor
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać majonez i starty na dużych oczkach tarki ser. Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej równomiernie masę serową. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i surowe wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych z solą i pieprzem pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora. Ciasto ściśle zwinąć w roladę i obwinąć folią aluminiową. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i surowe wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych z solą i pieprzem pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora. Ciasto ściśle zwinąć w roladę i obwinąć folią aluminiową. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!