Placki ziemniaczane, czyli najprostsza potrawa z ziemniaków - znana chyba dla każdego.
Poniżej przedstawiam urozmaiconą wersję, która nie tylko świetnie smakuje, ale równie zaskakuje swoim wyglądem.
Poniżej przedstawiam urozmaiconą wersję, która nie tylko świetnie smakuje, ale równie zaskakuje swoim wyglądem.
Czarnuszka została użyta jako zamiennik pieprzu i posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Jednakże nie będę wymieniała wszystkich jej zalet, bo o tym można byłoby napisać dłuuugie wypracowanie.
Przyznam też, że kawior z bakłażana jest rewelacyjny i odkąd go spróbowałam - na stale zagościł w moim jadłospisie.
Placki to jedna z wielu możliwości jego zastosowania, bo osobiście - potrafię go wyjadać prosto ze słoiczka.
4-5 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki czarnuszki w ziarenkach
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki czarnuszki w ziarenkach
czarnuszka mielona (opcjonalnie do smaku)
sól (do smaku)
sól (do smaku)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę i ziarenka czarnuszki.
Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę i ziarenka czarnuszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Smażyć z obu stron na rumiano.
(Użyłam specjalnej patelenki w kształcie serduszka.)
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Podawać z kawiorem z bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!