Pyszne i proste danie, które robi się ekspresowo.
Całość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak.
1 pierś z kurczaka (podwójna)
100g ryżu
1 jajko
około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka)
sos sojowy
1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli
curry
kurkuma
słodka papryka
sól
100g ryżu
1 jajko
około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka)
sos sojowy
1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli
curry
kurkuma
słodka papryka
sól
Dodatkowo:
mąka
olej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym.
Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą.
Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie).
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym.
Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą.
Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie).
Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru).
Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko.
Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko.
Po chwili wymieszać.
Dodać ryż oraz warzywa.
Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli.
Dodać ryż oraz warzywa.
Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli.
Całość podgotować 10 min.
Doprawić wg smaku.
Doprawić wg smaku.
intryguje mnie to jajko w przepisie :D
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować!
Usuń