Karkówka duszona z pieczarkami to proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, a sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka zanurzona w kremowym sosie pieczarkowym jest mięciutka oraz niezwykle aromatyczna. Można rzec, że to obiad idealny! Jak chcecie, to użyjcie innego rodzaju mięsa. Smacznego!
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: około 1 godziny lub dłużej
Karkówka duszona z pieczarkami - składniki:
- 5 plastrów karkówki
- 4-5 pieczarek (dużych)
- 1 cebula (duża)
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtaczania mięsa
- olej do smażenia
Karkówka duszona z pieczarkami - przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić oraz oprószyć solą z pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dodać pieczarki uprzednio umyte, obrane oraz pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w piórka. Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić na niewielkim ogniu do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso. Jeśli z jakiegoś powodu będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki. Mąkę wymieszać w zimnej wodzie i dodać odrobinę gorącego sosu. Całość wymieszać i następnie połączyć z zawartością patelni.)
Sos doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!