Gołąbki z kaszą jęczmienną bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem oraz przysmakami mojej mamy i babci. Moja mama była mistrzynią w kuchni i zawsze gotowała kilka rodzajów gołąbków, bo każdy miał swoje ulubione. Babcia właśnie do farszu często używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Jeśli nie znacie gołąbków z kaszą jęczmienną, to zapewniam, że z pewnością Wam posmakują! Zresztą ja uwielbiam wszelkie gołąbki. Wypróbujcie ten sprawdzony, rodzinny przepis!
Ilość: około 15 sztuk
Czas przygotowania: około 1 godziny
Czas gotowania: do 1,5 godziny (w zależności od kapusty)Gołąbki z kaszą jęczmienną - składniki:
- kapusta
Farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej, najlepiej średniej; 1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- liście kapusty
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 łyżki majeranku
- sól
Zasmażka (opcjonalnie):
- 1-2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła/oleju
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przygotowanie:
Kapusta:
Z środka kapusty wyciąć głąb i całą wsadzić (wycięciem do dołu) do
wrzątku. Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy.
Farsz:
Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem oraz jajkiem. Masę doprawić do smaku.
Zawijanie i gotowanie:
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się).
Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i następnie ściśle poukładać gołąbki. Warstwy gołąbków przełożyć liśćmi oraz posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju).
Zasmażka:
Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia.
Oj tak, gołąbki to coś, co chyba lubi każdy Polak :) U mnie w domu robiło się je jeszcze czasem z kaszą jaglaną i warzywami, choć wiadomo, ryż czy kasza jęczmienna to klasyki. Czasem zdarzy mi się dodać też boczek albo grzyby dla urozmaicenia, żeby nie jeść ciągle tego samego. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń