niedziela, marca 20, 2016

Ciasteczka z mąki kokosowej dla diabetyków






Te ciasteczka są moją dumą i zapoczątkowały moją przygodę z mąką kokosową.
Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha.
Wracając do przepisu..
Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35.
Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie.
Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów".
Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu.

(około 18 sztuk)
2 jajka (średnie/duże)
 50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca)
5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego)
5 łyżek mleka (może być woda)
Dodatkowo (opcjonalnie):
2 łyżki owoców białej morwy (suszonych)
2 łyżki jagód goi (suszonych)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni).
(Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.)
Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu.
  
  Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".

77 komentarzy:

  1. Właśnie upiekłam ciasteczka. Są pyszne. Tylko moje chyba nie są takie wyrośnięte, nie wiem dlaczego? Ale smakują niesamowicie.
    Teraz piecze się druga blaszka, wcisnęłam do środka malinkę. Zobaczę co będzie. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam, Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka smakują. Z malinką pewnie też będą smaczne! Może bardziej spłaszczałaś i dlatego u mnie wyglądają na bardziej wyrośnięte.
      Ps. Masz może zdjęcie? Z chęcią umieszczę je w specjalnej galerii na fb.

      Usuń
    2. Witam Panią 🙂
      mam pytanie: czy ciasteczka długo się przechowują ? Już przygotowuję pierniczki na Święta dla przyjaciół i chciałabym wiedzieć, czy się przechowują w puszce.
      Pozdrawiam- Lilianna Jarząbska

      Usuń
    3. Może ja Pani przygotować max tydzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Usuń
  2. Z malinką wyśmienite. Zdjęcie mogę przesłać mailem.
    Pozdrawiam, Teresa

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, zaciekawił mnie bardzo ten przepis, tym bardziej że jest dla takich początkujących w kuchni jak ja ;) tylko czy proszek do pieczenia też muszę dodać? nie ma go na liście składników i nie wiem, czy to przypadkiem jest tak oczywiste, że tego się już nie pisze...? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać inny olej zamiast kokosowego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasteczka bardzo rosną? Zastanawiam się czy by wyszły gdyby ciasto rozwałkować i użyć foremek/wykrawaczy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz piekłam ciasteczka na mące kokosowej. Dodałam jagody goji i rodzynki - wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
  7. Właśnie je upiekłam. Są przepyszne a zapach taki że zwariować można :) Słodkie, kruche i z kokosową nutą. Wątpię czy jakieś uchowa się do jutra..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?

      Usuń
  8. Ciasteczka wyszły pyszne ��. Wilgotne i pięknie pachnące ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. A masz może zdjęcie?

      Usuń
    2. Tak, wysłałam na fb :)

      Usuń
    3. Dziękuję <3
      https://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2345177875694019/?type=3&theater

      Usuń
  9. Moje się właśnie pieką :) czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mąki ma być tylko 70 gr?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie zbyt mała ilość, przy takiej ilości płynnych składników jak jaka I olej kokosowy... Dodałam dwukrotna ilość mąki a i tak się rozplynely na blasze

      Usuń
    2. To nie możliwe. Użyła pani mąki kokosowej? Mąka kokosowa chłonie sporo płynów i zachowuje się zupełnie inaczej niż np. pszenna. Sporo osób skorzystało z tego przepisu i absolutnie żadna z nich nie miała takiego problemu. Z pewnością te ciastka nie mogły się rozpłynąć.

      Usuń
    3. Może zamiast mąki były wiórki kokosowe;)
      Ciasteczka wychodzą idealne i przepyszne. Najlepsze domowe ciasteczka jakie w życiu jadłam i jakie zdrowe bez mąki! Dziękuję bardzo za ten wspaniały przepis:)))

      Usuń
  11. Czy zamiast jajka mozna dodac make kukurydziana z woda albo zmielone siemie lniane z woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kukurydzianą nie, bo ciastka będą baaardzo suche, ale wody z siemieniem lnianym nie próbowałam.

      Usuń
  12. A czy zamiast cukru można dodać banana, daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, z tymże zmieni to konsystencję ciastek i będą to już inne ciacha.

      Usuń
  13. Są nieziemskie 💓 dziękuję za super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! A może posiada pani zdjęcie swojego dzieła?

      Usuń
  14. Niestety nie, ale na pewno będę je często robić i wtedy podeślę ☺️

    OdpowiedzUsuń
  15. O mamuniu, wlasnie wyjelam z pieca, druga tura się piecze, niebo w gębie, dobrze, że od razu zrobiłam z potrojnej ilości ciasta haha. Katt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciastka posmakowały. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na Facebooku?

      Usuń
  16. Właśnie zrobiłam są w piekarniku.Jestem bardzo ciekawa co mi wyszło.I gotowe są pulchne i słodkie.Dałam miód i orzeszki.Wyszły bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i cieszę się, że ciastka posmakowały. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii?

      Usuń
  17. A czy zamiast ksylitolu mozna użyć miodu?

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy z mąką ryżowa też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa jest bardziej chłonna..., ale można spróbować.
      W razie czego polecam inny przepis z mąką ryżową:
      - http://www.dibloguje.pl/2016/06/bezglutenowe-ciastczka-kokosowo-ryzowe.html

      Usuń
  19. Jaki tłuszcz zamisat kokosowego może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roztopione masło, w ostateczności olej rzepakowy.

      Usuń
  20. Kurczę, upiekłam dziś te ciasteczka i niestety się zawiodłam, choć wszyscy chwalą. Nie wiem czy ja coś zrobiłam nie tak, czy to kwestia gustu, ale w smaku momentami przypominały mi wymiociny, dosłownie. Przepraszam za dosadność, ale sama jestem zaskoczona. Już w samym cieście surowym porobiły się grudki i wydaje mi się, że to one mogły być przyczyną, tylko dlaczego taki dziwny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością musiał zaistnieć jakiś błąd, bo ciasteczka absolutnie nie powinny być grudkowate. Przeanalizuj przepis i pomyśl co mogło pójść nie tak.

      Usuń
    2. Przeterminowana mąka

      Usuń
  21. Super przepis, za każdym razem trochę go modyfikuję dodając: kakao, carob, orzechy, suszone owoce itp. Za każdym razem wychodzi perfekcyjnie, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii?

      Usuń
  22. Czy przepis wyjdzie używając mleka roślinnego? :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy mozna dodac czekolady zamiast suszonych owocow?

    OdpowiedzUsuń
  24. Przepis obiecujacy, planuje wyprobowac. Brakuje informacji o ilosci weglowodanow na jedno ciastko, skoro mowa o diabetykach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę przeliczyć, jeśli jest taka potrzeba. Czekam na efekt!

      Usuń
  25. Zrobiłam ciastka bez dodatków ,bo akurat nic w domu nie miałam. Wszędzie pachnie kokosem. Czekam ,aż wystygną i będą jedzone 😃

    OdpowiedzUsuń
  26. Niestety nie kleją się wogóle?!jestem mega rozczarowana bo zrobiłam podwójną porcję

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasteczka są super. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chyba coś robię nie tak bo moje przy płaszczenie strasznie się rozlatują mało wody czy mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  29. A czy zamiast curu brzozowego może być brązowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i zwykły, jeśli ciastka mają być nie dla diabetyków.

      Usuń
  30. Ciasteczka smaczne, dodałam mniej cukru a i tak są słodkie. Zrobiłam migałami:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Moje niestety się mocno spiekły, mimo że tylko 16 minut piekłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas zależy od piekarnika. Ja posiadam gazowy, który grzeje jedynie od dołu i czasami muszę dłużej wszystko piec.

      Usuń
  32. Pyszne ciasteczka! Zamiast oleju kokosowego dałam rozpuszczone masło, jako dodatek wrzuciłam posiekane orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger