Te ciasteczka są moją dumą i zapoczątkowały moją przygodę z mąką kokosową.
Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha.
Wracając do przepisu..
Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35.
Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie.
Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów".
Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu.
(około 18 sztuk)
2 jajka (średnie/duże)
70g mąki kokosowej
50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca)
5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego)
5 łyżek mleka (może być woda)
Dodatkowo (opcjonalnie):
2 łyżki owoców białej morwy (suszonych)
2 łyżki jagód goi (suszonych)
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni).
(Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.)
Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu.
Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".
Właśnie upiekłam ciasteczka. Są pyszne. Tylko moje chyba nie są takie wyrośnięte, nie wiem dlaczego? Ale smakują niesamowicie.
OdpowiedzUsuńTeraz piecze się druga blaszka, wcisnęłam do środka malinkę. Zobaczę co będzie. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam, Teresa
Cieszę się, że ciasteczka smakują. Z malinką pewnie też będą smaczne! Może bardziej spłaszczałaś i dlatego u mnie wyglądają na bardziej wyrośnięte.
UsuńPs. Masz może zdjęcie? Z chęcią umieszczę je w specjalnej galerii na fb.
Witam Panią 🙂
Usuńmam pytanie: czy ciasteczka długo się przechowują ? Już przygotowuję pierniczki na Święta dla przyjaciół i chciałabym wiedzieć, czy się przechowują w puszce.
Pozdrawiam- Lilianna Jarząbska
Może ja Pani przygotować max tydzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
UsuńZ malinką wyśmienite. Zdjęcie mogę przesłać mailem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Teresa
Super. To poproszę o fotki: jdiana@onet.eu :*
UsuńWitam, zaciekawił mnie bardzo ten przepis, tym bardziej że jest dla takich początkujących w kuchni jak ja ;) tylko czy proszek do pieczenia też muszę dodać? nie ma go na liście składników i nie wiem, czy to przypadkiem jest tak oczywiste, że tego się już nie pisze...? :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka należy piec bez proszku do pieczenia.
UsuńCzy można dodać inny olej zamiast kokosowego ?
OdpowiedzUsuńTak, ale lepiej użyć roztopionego masła.
UsuńCzy ciasteczka bardzo rosną? Zastanawiam się czy by wyszły gdyby ciasto rozwałkować i użyć foremek/wykrawaczy?
OdpowiedzUsuńCiasteczka podrastają, ale nie za wiele :)
UsuńSpróbuję, dam znać ;)
UsuńZ niecierpliwością czekam na efekt!
UsuńPierwszy raz piekłam ciasteczka na mące kokosowej. Dodałam jagody goji i rodzynki - wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?
UsuńWłaśnie je upiekłam. Są przepyszne a zapach taki że zwariować można :) Słodkie, kruche i z kokosową nutą. Wątpię czy jakieś uchowa się do jutra..
OdpowiedzUsuńMiło, że ciastka posmakowały. A może ma Pani zdjęcie?
UsuńCiasteczka wyszły pyszne ��. Wilgotne i pięknie pachnące ��
OdpowiedzUsuńSuper. A masz może zdjęcie?
UsuńTak, wysłałam na fb :)
UsuńDziękuję <3
Usuńhttps://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2345177875694019/?type=3&theater
Moje się właśnie pieką :) czekam z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńProszę koniecznie pochwalić się efektem :)
Usuńmąki ma być tylko 70 gr?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńZdecydowanie zbyt mała ilość, przy takiej ilości płynnych składników jak jaka I olej kokosowy... Dodałam dwukrotna ilość mąki a i tak się rozplynely na blasze
UsuńTo nie możliwe. Użyła pani mąki kokosowej? Mąka kokosowa chłonie sporo płynów i zachowuje się zupełnie inaczej niż np. pszenna. Sporo osób skorzystało z tego przepisu i absolutnie żadna z nich nie miała takiego problemu. Z pewnością te ciastka nie mogły się rozpłynąć.
UsuńMoże zamiast mąki były wiórki kokosowe;)
UsuńCiasteczka wychodzą idealne i przepyszne. Najlepsze domowe ciasteczka jakie w życiu jadłam i jakie zdrowe bez mąki! Dziękuję bardzo za ten wspaniały przepis:)))
Miło mi <3
UsuńCzy zamiast jajka mozna dodac make kukurydziana z woda albo zmielone siemie lniane z woda?
OdpowiedzUsuńMąkę kukurydzianą nie, bo ciastka będą baaardzo suche, ale wody z siemieniem lnianym nie próbowałam.
UsuńA czy zamiast cukru można dodać banana, daktyle?
OdpowiedzUsuńMożna, z tymże zmieni to konsystencję ciastek i będą to już inne ciacha.
UsuńGenialne są!
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńSą nieziemskie 💓 dziękuję za super przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! A może posiada pani zdjęcie swojego dzieła?
UsuńNiestety nie, ale na pewno będę je często robić i wtedy podeślę ☺️
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńO mamuniu, wlasnie wyjelam z pieca, druga tura się piecze, niebo w gębie, dobrze, że od razu zrobiłam z potrojnej ilości ciasta haha. Katt
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciastka posmakowały. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na Facebooku?
UsuńWłaśnie zrobiłam są w piekarniku.Jestem bardzo ciekawa co mi wyszło.I gotowe są pulchne i słodkie.Dałam miód i orzeszki.Wyszły bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńSuper i cieszę się, że ciastka posmakowały. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii?
UsuńA czy zamiast ksylitolu mozna użyć miodu?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńA czy z mąką ryżowa też wyjdą?
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa jest bardziej chłonna..., ale można spróbować.
UsuńW razie czego polecam inny przepis z mąką ryżową:
- http://www.dibloguje.pl/2016/06/bezglutenowe-ciastczka-kokosowo-ryzowe.html
Jaki tłuszcz zamisat kokosowego może być?
OdpowiedzUsuńRoztopione masło, w ostateczności olej rzepakowy.
UsuńKurczę, upiekłam dziś te ciasteczka i niestety się zawiodłam, choć wszyscy chwalą. Nie wiem czy ja coś zrobiłam nie tak, czy to kwestia gustu, ale w smaku momentami przypominały mi wymiociny, dosłownie. Przepraszam za dosadność, ale sama jestem zaskoczona. Już w samym cieście surowym porobiły się grudki i wydaje mi się, że to one mogły być przyczyną, tylko dlaczego taki dziwny smak?
OdpowiedzUsuńZ pewnością musiał zaistnieć jakiś błąd, bo ciasteczka absolutnie nie powinny być grudkowate. Przeanalizuj przepis i pomyśl co mogło pójść nie tak.
UsuńPrzeterminowana mąka
UsuńSuper przepis, za każdym razem trochę go modyfikuję dodając: kakao, carob, orzechy, suszone owoce itp. Za każdym razem wychodzi perfekcyjnie, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii?
UsuńCzy przepis wyjdzie używając mleka roślinnego? :)
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy mozna dodac czekolady zamiast suszonych owocow?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPrzepis obiecujacy, planuje wyprobowac. Brakuje informacji o ilosci weglowodanow na jedno ciastko, skoro mowa o diabetykach.
OdpowiedzUsuńMogę przeliczyć, jeśli jest taka potrzeba. Czekam na efekt!
UsuńZrobiłam ciastka bez dodatków ,bo akurat nic w domu nie miałam. Wszędzie pachnie kokosem. Czekam ,aż wystygną i będą jedzone 😃
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt i z chęcią na zdjęcia.
UsuńNiestety nie kleją się wogóle?!jestem mega rozczarowana bo zrobiłam podwójną porcję
OdpowiedzUsuńProszę dodać więcej płynu.
UsuńCiasteczka są super. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńChyba coś robię nie tak bo moje przy płaszczenie strasznie się rozlatują mało wody czy mąki ?
OdpowiedzUsuńTo radzę dodać mniej mąki lub dolać płynu.
UsuńA czy zamiast curu brzozowego może być brązowy?
OdpowiedzUsuńMoże być i zwykły, jeśli ciastka mają być nie dla diabetyków.
UsuńCiasteczka smaczne, dodałam mniej cukru a i tak są słodkie. Zrobiłam migałami:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowały.
UsuńMoje niestety się mocno spiekły, mimo że tylko 16 minut piekłem
OdpowiedzUsuńCzas zależy od piekarnika. Ja posiadam gazowy, który grzeje jedynie od dołu i czasami muszę dłużej wszystko piec.
UsuńPyszne ciasteczka! Zamiast oleju kokosowego dałam rozpuszczone masło, jako dodatek wrzuciłam posiekane orzechy włoskie.
OdpowiedzUsuńSuper. A może masz zdjęcie?
Usuń