Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej.
Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki.
Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie.
Niektóre badania wykazały, że obniża on nawet poziom glukozy, cholesterol oraz
lipidy u osób, które cierpią na cukrzycę typu 2.
Warto więc go dodawać do spożywanych produktów.
(około 25 sztuk - w zależności od wymiarów)
65g masła/margaryny
1 jajko (małe)
1 szczypta soli (dość duża)
130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa)
1/2 łyżeczki cynamonu
60g cukru brzozowego
Dodatkowo:
1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche)
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać sól, wbić jajko i powoli (stopniowo) wsypać mąkę.
Na końcu ciasto połączyć z cynamonem.
(Jeśli ciasto jeść za suche - należy dolać odrobinę mleka.)
Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Można podsypywać mąką.)
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach.
(Brzegi powinny być lekko zarumienione.)
Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!