Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.
(Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade - surówka z kapusty - Wikipedia).
W zależności od upodobań - kapustę można poszatkować na większe lub mniejsze kawałki.
Częstymi dodatkami bywa marchew, cebula, jabłko czy ananas.
Proporcje pomiędzy składnikami również zależą od naszych preferencji.
Tak samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret.
Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny.
Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.
1/2 główki białej kapusty
1-2 marchewki
1 cebula
sól
Sos: (*)
1/2 szklanki majonezu
5 łyżek mleka
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego
cukier puder (do smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski.
Każdą
warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić
na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce.
(Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.)
(*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Niektórzy dodają odrobinę musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!