Pyszna i zdrowa przekąska, którą można zajadać się... bezkarnie!
Z 200g cukinii wyszło mi około 30g chipsów.
Podałam przykładowe przyprawy, których osobiście użyłam.
Chipsy można doprawiać według własnych preferencji smakowych.
1 cukinia
2 łyżki oleju
1/4-1/3 ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól morska
1 cukinia
2 łyżki oleju
1/4-1/3 ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól morska
Cukinię pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm).
Ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając przykryć kolejną warstwą ręcznika.
Pozostawić na 10-15 minut (aby pozbyć się nadmiaru wody) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
(Talarki nie powinny na siebie nachodzić.)
Olej wymieszać z przyprawami i pędzelkiem posmarować każdy plasterek cukinii.
Całość oprószyć odrobiną soli morskiej.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 90 minut w 100-120 stopniach.
Ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając przykryć kolejną warstwą ręcznika.
Pozostawić na 10-15 minut (aby pozbyć się nadmiaru wody) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
(Talarki nie powinny na siebie nachodzić.)
Olej wymieszać z przyprawami i pędzelkiem posmarować każdy plasterek cukinii.
Całość oprószyć odrobiną soli morskiej.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 90 minut w 100-120 stopniach.
(Piekłam w 120, ponieważ nie mam mniejszej skali.)
Po połowie czasu pieczenia chipsy przełożyć na drugą stronę.
Wyjąc z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu.
Po połowie czasu pieczenia chipsy przełożyć na drugą stronę.
Wyjąc z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!