środa, stycznia 13, 2016

Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone)


   
Zupa pieczarkowa z pieczarkami smażonymi jest niezwykle pyszna i bardziej aromatyczna niż zupa, którą zazwyczaj przyrządza się w sposób klasyczny.
 U nas w domu dodajemy do niej śmietanę i sporą ilość zieleniny.
Pycha!
Podsmażacie pieczarki do zupy?

 
 Zupa pieczarkowa - składniki:
 
30-40 dag pieczarek
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
  3 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Ponadto:
natka pietruszki/koperek 
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego


  Zupa pieczarkowa - przygotowanie:
 
Ugotować wywar mięsny (z listkami laurowymi, zielem angielskim i solą).
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa i c
ałość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą.
Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony oraz posypać posiekaną natką pietruszki/koperkiem.
Gotową zupę należy doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger