Zupa pieczarkowa z pieczarkami smażonymi jest niezwykle pyszna i bardziej aromatyczna niż zupa, którą zazwyczaj przyrządza się w sposób klasyczny.
U nas w domu dodajemy do niej śmietanę i sporą ilość zieleniny.
Pycha!
Podsmażacie pieczarki do zupy?
Zupa pieczarkowa - składniki:
30-40 dag pieczarek
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Ponadto:
natka pietruszki/koperek
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
Zupa pieczarkowa - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny (z listkami laurowymi, zielem angielskim i solą).
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.
Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą.
Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony oraz posypać posiekaną natką pietruszki/koperkiem.
Gotową zupę należy doprawić do smaku.
Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony oraz posypać posiekaną natką pietruszki/koperkiem.
Gotową zupę należy doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!