Uwielbiam brukselkę i przyznam, że z pomidorami łączy się rewelacyjnie!
Spróbujecie?
mięso na wywar
400g kapustki brukselki
3-4 ziemniaki (średnie)
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3-4 pomidory suszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400g kapustki brukselki
3-4 ziemniaki (średnie)
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3-4 pomidory suszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
natka pietruszki
śmietana
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę.
Całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
(Zupę można zabielić śmietaną.)
Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą noc).
Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!