http://digotuje.blogspot.com
Zainspirowałam się przepisem Piotra Murawskiego (szefa Kuchni Knorr).
Przyrządzałam je niejednokrotnie i tym razem zrezygnowałam z bulionetki, która była podana w przepisie.
Roladki wychodzą przepyszne.
Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie komponuje się ze smakiem żurawiny.
Dodatkowo lista składników nie jest wielka, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności.
Zainspirowałam się przepisem Piotra Murawskiego (szefa Kuchni Knorr).
Przyrządzałam je niejednokrotnie i tym razem zrezygnowałam z bulionetki, która była podana w przepisie.
Roladki wychodzą przepyszne.
Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie komponuje się ze smakiem żurawiny.
Dodatkowo lista składników nie jest wielka, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności.
500g karkówki wieprzowej
3 cebule
4 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 litra bulion/wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3 cebule
4 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 litra bulion/wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
mąka
olej
olej
sól, pieprz
Mięso pokroić w cienkie plastry i rozbić.
Każdy kawałek natrzeć majerankiem i oprószyć pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
Połowę przełożyć do garnka, a resztę wymieszać z żurawiną.
Farsz nałożyć na kotlety, zrolować i przebić wykałaczką.
Zrazy delikatnie obtoczyć w mące i obsmażyć na odrobinie tłuszczu (na rumiano).
Przełożyć do garnka z cebulą.
Całość zalać 1/2 litra ciepłego bulionu/wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia.
Dusić pod przykryciem około 40 minut (aż mięso będzie miękkie).
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!