Murzynek Mamy to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa, bo piekła je moja mama. Bez wątpienie jest to najlepszy murzynek jakikolwiek jadłam i naprawdę inne mogą być pyszne, ale ten nie ma sobie równych. Puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi takich wypieków. Może u Was w rodzinie też już kiedyś pojawił się ten Murzynek? Polecam!
Forma: 10 x 24 cm
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Murzynek - składniki:
- 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml)
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
Murzynek - przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty na małym ogniu. Następnie odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę przestudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.
(Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe.)
Pięknie wygląda i przesmacznie zrobiłam właśnie jestem zachwycona
OdpowiedzUsuń